یبوست چیست ؟ بهترین راه های درمان آن

بیماری یبوست چیست ؟

حتما تا به حال برخی از افراد در سنین مختلف را دیده اید که از درد زيردل و یا سفت شدن مدفوع و دفع سخت آن سخن می گویند. این اتفاق اگر به صورت مزمن پیش بیاید سبب ابتلا به بیماری یبوست و بسیاری از بیماری های دیگر می شود. در این مقاله پاسخ سوال یبوست چیست ؟ رو به صورت کامل به همراه راه های درمان یبوست و بررسی این بیماری و ارتباط آن با دستگاه گوارش کامل پرداختیم .

گفتنی است که در صورت ایجاد یبوست و سفت شدن مدفوع و دفع سخت آن ممکن است دیگر ارگان های بدن نیز دچار ضعف شوند و به خوبی به انجام وظیفه نپردازند و زمینه ابتلای فرد بیمار به دیگر بیماری های مرتبط با دستگاه گوارش نیز به وجود آید.

یبوستیبوست چطور به وجود میاد؟

همان طور که همه می دانیم وقتی ما غذایی می خوریم، آن غذا وارد معده می شود و کمی نرم، شکسته و گوارش می یابد. سپس وارد روده کوچک می شود تا در این قسمت مواد مغذی و آب آن جذب بدن شود تا به دیگر اندام های بدن برسد و سپس  فیبر و مقداری از آب آن وارد روده بزرگ می شود تا جهت دفع از مقعد خارج شود.

اما گاهی اوقات دستگاه گوارش همه این مراحل را آهسته آهسته انجام می دهد و هضم غذا دیرتر اتفاق می افتد و آب بیشتری از مدفوع موجود در روده بزرگ( بخش تحتانی و طولانی دستگاه گوارش) گرفته می شود و مدفوع به مرور سفت تر می شود و خیلی سخت دفع می گردد. کسانی که به طور مزمن دچار این بیماری هستند مبتلا به بیماری یبوست شده اند.

این مطلب هم بخوانید  هزینه انجام اعمال اندوسکوپی

قابل ذکر است که ماهیچه های روده بزرگ، در هنگام حرکت مدفوع منقبض می شوند تا به مدفوع فشار بیاورند و سبب جذب آب از آن گردند.

چه کسانی دچار یبوست می شوند؟

عموما کسانی که با این مشکل گوارشی روبرو هستند، فشار زیادی را در هنگام دفع تحمل می کنند و درد زیادی می کشند و در بسیاری از موارد ناچار هستند که در هنگام دفع از ماساژ شکم و یا انگشتان خود نیز استفاده کنند تا دفع راحت تری داشته باشند.

ناگفته نماند کسانی به این بیماری مبتلا هستند که در طول هفته، فقط دو تا سه دفعه به توالت می روند، البته گاهی اوقات بدن به همین تعداد اجابت مزاج عادت می کند و مشکلی ایجاد نمی شود.

گفتنی است این بیماری سن و سال نمی شناسد و ممکن است نوزادان را نیز درگیر خود کند.

راه هایی برای هضم غذا و جلوگیری از ابتلا به بیماری یبوست

در ابتدا بهتر است، برای سرعت بخشیدن به هضم غذا و سخت نشدن مدفوع، یک رژیم غذایی مناسب را برای خود در نظر بگیریم و سعی کنیم از مواد غذایی پرفیبر و نوشیدنی های روان کننده مانند آب و آب میوه های طبیعی استفاده کنیم.

مواد غذایی پرفیبر شامل میوه ها، سبزیجات، نان های سبوس دار و … هستند که خروج مدفوع را آسان می کنند. استفاده از غذاهای کم فیبر مانند، برنج، سیب زمینی و همچنین مصرف قرص هایی مانند ترامادول و مصرف دخانیات نیز می توانند، سبب کند شدن روند هضم غذا و ایجاد این بیماری شوند.

یادآوری می شود که غذاهای پر چرب نیز ممکن است، سبب سفتی مدفوع و جذب بیشتر آب از روده بزرگ شوند.

انجام ورزش های روزانه و فعالیت های مکرر، به طور مداوم به توالت رفتن و … نیز می تواند از ابتلا به بیماری یبوست و ایجاد مشکل در دستگاه گوارش جلوگیری کند.

این مطلب هم بخوانید  فوق تخصص آندوسکوپی

علائم-یبوست

در برخی از موارد افراد، اجابت مزاج خود را به بهانه های مختلف به تاخیر می اندازند و برای مدت های طولانی در یک مکان می نشینند و تحرکی ندارند. به همین دلیل این افراد بیشتر مستعد ابتلا به این بیماری هستند.

ناگفته نماند که این بیماری در افراد سالخورده شایع تر است، چون تحرک بدنی و جسمانی ندارند و بیشتر در حال استراحت می باشند.

استفاده از داروهای اسهال آور نیز یکی دیگر از موارد جلوگیری از این بیماری است، اما ممکن است در صورت استفاده مکرر از این داروها، فرد و دستگاه گوارش آنها به آنها عادت کند.

در صورت ابتلا به این بیماری و درمان نکردن آن ممکن است فرد دچار بیماری های دیگری مانند هموروئید، شقاق مقعدی و … نیز بشود.

در بعضی از موارد نیز در صورت حاد شدن این بیماری، ممکن است روده بزرگ فرد بیمار بسته شود و او نیاز به عمل جراحی پیدا کند.

یبوست-چیستبهترین و اصولی ترین راه های بیماری یبوست

افرادی که به بیماری های گوارشی مبتلا هستند، نباید به استفاده از داروهای شیمیایی و گیاهی تجویز شده توسط افراد ناآگاه بپردازند.

امروزه فضای مجازی در بسیاری از کارها و امور روزمره حضور دارد و می تواند تاثیرات منفی و مثبت زیادی در مورد مسائل مختلف از قبیل انواع بیماری ها را روی افراد مختلف داشته باشد. اما بهتر است، افراد در صورت دچار شدن به بیماری های گوارشی مانند یبوست به افراد متخصص مراجعه کنند تا روش درمانی درستی برای حل مشکل آنها در نظر گرفته شود و داروهای مناسبی تجویز گردد تا عملکرد دیگر دستگاه های بدن نیز مختل نشود و بیمار نیز زودتر بهبود یابد.

عموما متخصصان گوارش داروهایی را برای بیمار تجویز می کنند تا روند هضم غذا سرعت بگیرد و حرکت مدفوع در روده بزرگ با سرعت بیشتری انجام شود.

شما میتوانید جهت مشاوره رایگان با شماره تماس های 02122635133 و در واتساپ به شماره 09389792648 اینجانب دکتر محمد ثقفی تماس حاصل نمایید .

دکتر محمد ثقفیمشاهده نوشته ها

فوق تخصص گوارش و کبد، مدرس دانشگاه هستم و مفتخرم که در سایه الطاف خداوند و اساتید بزرگوار در شهر تهران در خدمت هموطنان هستم . هدف این بوده تا در تمام دوره های آموزشی و تحقیقاتی با هدف تعالی و رشد بنیه علمی و عملی با به روز رسانی پزشکی در ایران خدمات آسان و موثر به هموطنان داده شود.

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

باز کردن چت مشاوره
1
مشاوره واتساپ
سلام👋
چطور میتونم کمکتان کنم ؟