سوء هاضمه

گاهی اوقات برخی از بیماری ها دارای علت مشخصی نیستند و ممکن است بعد از گذشت مدتی بهبود و یا تداوم یابند که در این صورت باید به فکر مداوای آن باشیم. سوء هاضمه یکی از این بیماری ها است که باید به متخصص گوارش مراجعه کرد تا او با توجه به معاینات لازم به درمان بپردازد. ما نیز در این مقاله قصد داریم به بررسی بیماری سوء هاضمه بپردازیم.

قابل ذکر است که هر بیماری که در بدن ایجاد شود، ممکن است به دیگر قسمت های بدن آسیب وارد کند. بیماری سوء هاضمه نیز از این قاعده مستثنی نمی باشد.

بیماری سوء هاضمه چیست؟

گاهی اوقات، معده، مری، روده، کبد و دیگر اعضای دستگاه گوارش دست به دست هم می دهند تا بیماری به نام سوء هاضمه در بدن ایجاد شود. این بیماری را نمی توان مختص سنین خاص دانست، بلکه می تواند تمام افراد به ویژه افراد سالخورده را درگیر خود کند.

سوء هاضمهاز نخستین علائم این بیماری می توان به احساس سیری زودرس و درد در بالای شکم اشاره کرد. نفخ، عدم راحت نفس کشیدن، حالت تهوع، ترش کردن، بازگشت مواد اسیدی موجود در مری به حلق و … از دیگر علائم این بیماری می باشند.

قابل ذکر است که این بیماری دارای هیچ اثر جسمانی نیست، اما گاهی اوقات می تواند از بیماری های دیگر تاثیرپذیر باشد یعنی در صورت ابتلای فرد بیمار به دیگر بیماری های گوارشی، این بیماری نیز به وجود آید.

با توجه به دلایل اشاره شده، گاهی اوقات متخصصان گوارش این بیماری را نوعی زخم معده می دانند که هیچ زخمی در آن وجود ندارد.

گاهی اوقات فرد بیمار با وجود داشتن این علائم در طی چند روز بهبود می یابد. اما گاهی دردهای شدید بالای شکم، سوزش بالای شکم، مدفوع خونی و سیاه و … طی هفته های زیادی احساس می شود و بیماری رفع نمی شود، در این زمان است که باید به پزشک متخصص مراجعه کرد.

این مطلب هم بخوانید  سوزش سر معده

معرفی دلایل ایجاد بیماری سوء هاضمه

متخصصان با تحقیقات لازم در زمینه این بیماری گوارشی، ایجاد این مشکل را عموما  وابسته به استفاده از داروهای مسکن و آنتی بیوتیک ها، پرخوری های مکرر،  استفاده از فست فود ها و نوشیدنی های الکلی، مصرف غذاهای اسیدی، مصرف کافئین، مصرف غذاهای تند، استعمال دخانیات و …. می دانند.

ابتلا به بیماری های گوارشی مانند رفلاکس معده، زخم معده، یبوست، تیروئید، بیماری های روده بزرگ و باریک و … نیز می تواند زمینه ساز ایجاد این بیماری در افراد مختلف باشد و به همین دلیل است که بیماری های گوارشی همیشه با یکدیگر در ارتباط هستند.

گفتنی است خانم های باردار ممکن است، علائم این بیماری را بیشتر دریافت کنند زیرا جنین به معده مادر فشار می آورد و سبب ایجاد مشکلاتی مانند ترش کردن، نفخ و آروغ زدن های مکرر می شود.

روش های درمان سوء هاضمه 

انتخاب یک پزشک و متخصص گوارش مناسب برای درمان این بیماری حائز اهمیت است تا او ابتدا با توجه به علائم موجود، میزان حاد بودن این بیماری را تشخیص دهد. در این هنگام است که متخصص گوارش با توجه به میزان شدت بیماری، از روش های درمانی مختلف برای کنترل و یا بهبودی کامل بیماری استفاده می کند.

گفتنی است که متخصص گوارش سابقه بیماری های قبلی فرد را بررسی می کند و سپس طبق آن به تجویز دارو می پردازد، به همین دلیل بیماران بهتر است به طور دقیق وضعیت جسمانی خود را برای پزشکان توضیح دهند تا بهترین شیوه درمانی برای آنها استفاده شود.

اما وقتی فرد بیمار هیچ مشکل گوارشی قبلی نداشته باشد، با استفاده از آندوسکوپی، آزمایش های خونی، آزمایش مدفوع و … مورد معاینه قرار می گیرد و سپس با استفاده از داروها و نکات مهم در تغییر روش غذا خوردن و … تحت درمان قرار می گیرد.

درمان سوء هاضمهدرمان توسظ پزشکان

برای این کار او از بیمار می خواهد که جویدن آهسته غذا را فراموش نکند و همچنین در هنگام خوردن مواد غذایی، دهان خود را باز و بسته نکند و يا حرف نزنند تا هوای زیادی وارد دهان نشود .

این مطلب هم بخوانید  علائم و راه های درمان زخم روده

همچنین فرد بیمار باید از مصرف گوجه فرنگی ،ابليمو و دیگر مرکبات اسیدی نیز خودداری کند و همچنین از نوشیدن آب در میان غذا خوردن نیز پرهیز کند. یکی دیگر از مواردی که فرد باید حتما رعایت کند، این مورد است که بعد از غذا خوردن کمی به صورت عمودی بنشیند و سریعا دراز نکشد تا کمی معده به هضم بپردازد و غذا برگشت نداشته باشد.

ناگفته نماند که همه این علائم در صورتی که فرد دچار استرس و اضطراب شود و یا غذاهای چرب بخورد، شدت می یابند.

توجه به نکات مهم

خیلی از افراد برای درمان بیماری سوء هاضمه از روش های درمانی خانگی، طب سنتی و داروهای تجویز شده توسط افراد ناآگاه استفاده می کنند. در صورتی که استفاده از روش های علمی عقلانی تر است تا از شدت یافتن این بیماری جلوگیری شود.

بیماران برای درمان این بیماری می توانند از طریق شماره تماس های موجود در سایت نسبت به اخذ نوبت جهت مشاوره با دکتر محمد ثقفی وقت رزرو کنن.

یادآور می شود که افراد برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری بهتر است کمی سبک زندگی خود را تغییر دهند و از مصرف برخی از مواد غذایی و یا فعالیت های روزانه مانند انجام ورزش های سخت بعد از غذا خوردن، خودداری کنند.

دکتر محمد ثقفیمشاهده نوشته ها

فوق تخصص گوارش و کبد، مدرس دانشگاه هستم و مفتخرم که در سایه الطاف خداوند و اساتید بزرگوار در شهر تهران در خدمت هموطنان هستم . هدف این بوده تا در تمام دوره های آموزشی و تحقیقاتی با هدف تعالی و رشد بنیه علمی و عملی با به روز رسانی پزشکی در ایران خدمات آسان و موثر به هموطنان داده شود.

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

باز کردن چت مشاوره
1
مشاوره واتساپ
سلام👋
چطور میتونم کمکتان کنم ؟